עברנו את פסח ואת יום העצמאות.
הייתה הרגשה שאיכשהו אחרי פסח הדברים יסתדרו. הקורונה תעלם, מישהו ימצא תרופה, הקיץ יעשה את העבודה, משהו יקרה. רק שבינתיים, העניינים די צולעים, וגם זה understatement . אז מה קורה כאן, ולאן זה הולך?
אני לא מומחה בענייני פוליטיקה ובריאות, אבל ככלכלן חלק מהמקצוע זה להניח הנחות, שעל בסיסן ניתן לייצר תרחישים ותוכנית עבודה.
נראה שמדינת ישראל לא יכולה לסבול מצב בו 25% מכוח העבודה שלה מובטל, מאחר וזה בסיס לאי שקט פוליטי וחברתי, ולכן כנראה החזרה לסוג של שגרה תקרה במהלך מאי, וכנראה שעד סוף מאי גם הילדים ילכו לבי"ס וגם חלק מבתי הקפה והמסעדות יפתחו.
מממוצע הנחות הכלכלנים בישראל ניתן להסיק שהאבטלה תנוע סביב 300-500 אלף איש במהלך החודשים הקרובים.
כבר כתבתי שזה הולך להיות מיתון קשה וכואב לרבים. המשמעות לעסקים היא שינוי משמעותי ברמת ההכנסות. שינוי משמעותי אינו ירידה של 30-50 אחוזים בהכנסה, אלא של 10%.
החיים בשוליים
ירידה של 10%? מה המשמעות של המספר הזה? לכאורה מספר קטן בשוליים. לכאורה "מכה קלה בכנף" ותכף חוזרים לשגרה.
העניין הוא שכל החיים מתנהלים בשוליים. המספרים הקטנים בקצה, הם שעושים את ההבדל.
במונחי זמן המספרים הקטנים בקצה, הם הבירה במרפסת בסוף יום עבודה, הם החופשה המשפחתית של שבוע או שבועיים בקיץ, הם שעה של אושר עם הילדים שמשפיעה על כל השבוע, הם הרצאה טובה או סרט טוב, הם מה שמשנה את החיים מאפורים לוורודים.
במונחי ספורט המספרים הקטנים בקצה, הם קליעת הניצחון של מייקל ג'ורדן באליפות השישית במשחק השישי, 5 שניות מסיום המשחק (אליפות NBA 97/8); גול של ליברפול לשער מנצ'סטר סיטי (3/1/19) שנפסל בגלל שלכדור חסרו 1.13 ס"מ כדי לעבור את הקו במלוא היקפו, פסילה שבסוף העונה הכריעה את האליפות (פרמיירליג 2018/9) לטובת הסיטי, 1.13 ס"מ הוא כל ההבדל בין אכזבת המפסידים לשמחת המנצחים.
במונחי פוליטיקה זה הניצחון של ג'ורג' בוש בבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2000 בזכות 25 אלקטורים במדינת פלורידה, שהביאו לו את הניצחון, למרות שהצביעו לו פחות מצביעים מאשר למועמד הדמוקרטי; הם 1500 קולות שהיו חסרים למפלגת ה"ימין החדש" של נפתלי בנט בבחירות לכנסת ה 21, בכדי לעבור את אחוז החסימה.
במונחים עסקיים פיננסים המספרים הקטנים בקצה הם ההבדל בין רווח להפסד ולעיתים בין התנהלות בריאה ואחראית לבין פשיטת רגל.
אז מה קורה בשוליים הפיננסים של חברה?
אם ניקח לדוגמא חברות תעשייתיות בהן הרווח גולמי לרוב נע בין 25-30 אחוזים מהמחזור, והרווח הנקי הוא 5-7 אחוזים במקרה הטוב. אם ההכנסות יפגעו ב 10%- החברות, בהסתברות גבוהה, יעברו להפסד.
כלומר ההוצאות גבוהות מההכנסות. אם נוסיף לזה קושי בתזרים המזומנים שנובע מהמשבר, לדוגמא לקוחות המעכבים תשלומים בגלל קשיים שלהם, יכול להיווצר בתוך זמן קצר "בור" בחשבון החברה. לכך גם מכוונות הממשלות כאשר הן מעודדות הלוואות בערבות מדינה, כאשר המטרה של הלוואות אלו, היא לסגור את ה"בור" שנוצר בעת המשבר.
ניהול פיננסי הדוק
ההתמודדות עם סכנת ההידרדרות בשוליים, היא על ידי ניהול פיננסי הדוק תוך מעקב אחרי מצב החברה בזמן אמת, במטרה לזהות בעיות מבעוד מועד ולהתכונן אליהן. בנוסף, שיפור מתמיד ביעילות במטרה לשפר בכמה אחוזים את התוצאות העסקיות.
בניהול מזווית פיננסית, הכולל מעקב הדוק אחר התוצאות, המטרה היא לזהות ולהגיב מהר לכל שינוי שמאיים על העסק, ולבחון בכל רגע נתון את מצב המשאבים והיכולות לנצל הזדמנויות.
מה בין פורסט גאמפ, משבר וניצול הזדמנויות?
בסרט פורסט גאמפ רוכש פורסט סירת דייג לדייג של חסילונים. אחרי תקופה רעה, מגיעה סופת הוריקן שמחסלת את כל הספינות האחרות באזור. הסירה היחידה ששורדת היא ה"ג'ני" של פורסט ודן, וכך משיגים פורסט ודן מונופול מוחלט בשוק החסילונים, מתעשרים במהירות ומקימים את החברה "באבה-גאמפ". https://www.youtube.com/watch?v=TjcK-LGgtLA.
פועל יוצא של התנהלות נכונה היא שחלק מהעסקים מוצאים עצמם בעת משבר במצב טוב מאחרים, מסיבות שונות (ניהול נכון, טיימינג, יתרות מזומן, בעלים בעלי משאבים וכדומה). זאת הזדמנות. הזדמנות להשתלט על פעילות, לרכוש מתחרים/ספקים/לקוחות/מפיצים, לשפר הסכמים עם גורמים בענף ועוד.
ניהול וקבלת החלטות בתקופת משבר צריך להתבסס על התמונה העסקית המלאה המתקבלת בתהליך מתודולוגי מסודר. פחות לעבוד עם הבטן ויותר עם נתונים.
עוד פרטים https://www.ygalperin.co.il/contact-us
Yorumlar